Све категорије
ENEN

Глобална индустрија хелијума: Анализа ланца снабдевања и развојних трендова

Датум: 14. јул 2023

Ⅰ.Апстракт:

Последњих година, са брзим развојем технологије и све већом потражњом за енергијом, хелиум гас је добио значајну пажњу као вредан ресурс и енергент. Дистрибуција и структура индустрије гаса хелијума постали су жаришта интересовања. Овај чланак истражује дистрибуцију и структуру индустрије гаса хелијума и анализира трендове њеног развоја.


Ⅱ.Хелијум

Хелијум је гас без боје, мириса и нетоксичан, који припада групи инертних гасова. То је други елемент у периодном систему, са хемијским симболом Хе. При нормалној температури и притиску, гас хелијум постоји као гас мале густине и тачке топљења. То је један од најзаступљенијих елемената у универзуму и чини главну компоненту звезда.


Због своје једноставне атомске структуре са само два електрона, хелијум гас показује високу топлотну и електричну проводљивост. На екстремно ниским температурама (близу апсолутне нуле), хелијум гас може да се трансформише у течно стање, познато као течни хелијум. Течни хелијум поседује ултра ниске температуре и изузетно низак вискозитет, што га чини широко примењеним у експериментима на ниским температурама и производњи суперпроводних материјала.


Штавише, хелијум гас није запаљив и не подржава сагоревање, због чега се обично користи за пуњење балона и ваздушних бродова како би се обезбедила узгона. Због своје ниске густине и стабилности, хелијум гас се такође широко примењује у детекцији гаса, инструментацији, ласерској технологији, нуклеарној индустрији и другим пољима.


Хелијумски гас, као стратешки ресурс у настајању, имао је ограничену величину тржишта и дуго времена је имао минималне посвећене истраживачке напоре. Међутим, последњих година, са брзим развојем одбрамбене индустрије и високотехнолошких сектора, очекује се да ће глобална потражња за ресурсима гаса хелијума расти по годишњој стопи од приближно 5%. У 2021. години, глобална потражња за ресурсима гаса хелијума достигла је 194 милиона кубних метара (м3), што је довело до опште неравнотеже понуде и потражње и значајних флуктуација цена. Упркос све већој потражњи за гасом хелијума, глобално снабдевање се и даље суочава са тешком ситуацијом.


Примарни извор гаса хелијума су подземни извори гаса хелијума, којих има само у неколико земаља. Штавише, процеси производње и пречишћавања гаса хелијума су технолошки сложени, а фазе складиштења, транспорта и дистрибуције у ланцу снабдевања такође представљају изазове, што доводи до неадекватног снабдевања да би се задовољила потражња.


Оскудна понуда и све већа потражња за гасом хелијума довели су до повећања његове цене. Недостатак и висока цена гаса хелијума чине га скупим ресурсом, намећући економски притисак на индустрије које се ослањају на његову употребу. Високе цене су ограничиле употребу гаса хелијума у ​​одређеним областима примене и такође су навеле индустрије да траже алтернативе или ефикасније методе коришћења.


Недавно су земље попут Катара и Русије убрзале изградњу великих пројеката са хелијумским гасом, што је изазвало глобалну „навалу хелијума“. Ово је подстакло многе компаније да повећају своја улагања у истраживање гаса хелијума, технологије екстракције и иновативну опрему за складиштење. Ови развоји су донели низ нових промена у индустрији.


Ⅲ.Статус и дистрибуција светске индустрије гаса хелијума

Глобална дистрибуција подземних ресурса гаса хелијума је неуједначена, при чему је већина концентрисана у земљама као што су Сједињене Државе, Русија и Катар. Ови региони поседују обилне подземне ресурсе гаса хелијума, што их чини важним чвориштима за глобалну индустрију гаса хелијума. Сједињене Државе су највећи произвођач гаса хелијума у ​​свету, са богатим подземним ресурсима гаса хелијума, посебно у Пермском басену који се налази у Тексасу. Сједињене Државе, Алжир и Русија заједно чине 99.99% глобално доказаних резерви гаса хелијума. Међу њима, Сједињене Државе су највећи произвођач гаса хелијума. Међутим, уз оскудну понуду и све већу потражњу за гасом хелијума, нове индустрије хелијумског гаса се такође континуирано развијају.


Индустрија гаса хелијума показује одређени степен концентрације, са неколико великих мултинационалних корпорација које контролишу производњу, складиштење и дистрибуцију гаса хелијума. Ове компаније имају огромне ресурсе и мреже ланца снабдевања широм света. Сједињене Државе имају апсолутну доминацију у глобалном систему трговине гасом хелијума. Ова доминација се не огледа само у уделу домаћих ресурса и производње гаса хелијума, већ и у контроли глобалног ланца снабдевања хелијум гасом од стране америчког капитала. Преко половине од десет највећих светских добављача индустријског гаса хелијума високе чистоће су предузећа под контролом САД, а америчке компаније такође имају значајно присуство међу десет највећих произвођача компресора за гас за хелијум.


Индустрија гаса хелијума показује одређени степен концентрације, са неколико великих мултинационалних корпорација које контролишу производњу, складиштење и дистрибуцију гаса хелијума. Ове компаније имају огромне ресурсе и мреже ланца снабдевања широм света. Сједињене Државе имају апсолутну доминацију у глобалном систему трговине гасом хелијума. Ова доминација се не огледа само у уделу домаћих ресурса и производње гаса хелијума, већ и у контроли глобалног ланца снабдевања хелијум гасом од стране америчког капитала. Преко половине од десет највећих светских добављача индустријског гаса хелијума високе чистоће су предузећа под контролом САД, а америчке компаније такође имају значајно присуство међу десет највећих произвођача компресора за гас за хелијум.


Ⅳ.Трендови у развоју индустрије гаса хелијума

Како потражња за гасом хелијума наставља да расте, потрага за новим ресурсима гаса хелијума ће постати важан тренд. Неке земље активно истражују и развијају нове ресурсе гаса хелијума како би смањиле своју зависност од неколико земаља богатих ресурсима. Амурска фабрика, коју је иницирао Гаспром, руска компанија за природни гас, почела је да се гради 2015. године, а пуна производња се очекује до краја 2024. Фабрика је пројектована тако да има годишњи капацитет производње гаса хелијума од приближно 60 милиона кубних метара (м3), а произведени гас хелијума ће се првенствено извозити. Предвиђено је да ће надмашити Сједињене Државе и постати највећи светски добављач хелијума до 2030. године.


Пројекат Рас Лафан-3 у Катару првобитно је планиран за почетак производње 2018. године, са очекиваним годишњим капацитетом од 11 милиона м3, и укупном годишњом производњом од приближно 74 милиона м3 у пуном капацитету. Ово би чинило око 35% светске производње хелијума. Међутим, с обзиром на сложено међународно окружење данас, још увек постоје значајне неизвесности у погледу раста снабдевања хелијумом у земљама попут Русије и Катара. Глобално снабдевање гасом хелијума и даље је изазовно, а недавни сукоб између Русије и Украјине довео је до несташице природног гаса у Европи. Поред тога, затварање једне од две фабрике течног природног гаса у Алжиру, које снабдева Европу природним гасом преко подводних цевовода, додатно погоршава глобалну несташицу гаса хелијума.


Недостатак глобалних ресурса гаса хелијума подстаћи ће земље да ојачају сарадњу и заједнички се баве изазовима снабдевања. Међународна сарадња може укључивати поделу ресурса, размену технологије и координацију тржишта како би се обезбедило стабилно снабдевање и разумне цене гаса хелијума. Тренутно, глобалну трговину гасом хелијума претежно контролишу велике међународне корпорације и национални нафтни и гасни гиганти, монополизујући преко 75% целокупног тржишта трговине хелијумским гасом.


Током 1990-их, како се примена гаса хелијума ширила и потражња повећавала, америчка влада је ублажила оскудну ситуацију снабдевања глобалног тржишта гаса хелијума продајом свог резервног гаса хелијума. Од 2021. године, Сједињене Државе и даље имају резерве од 86 милиона кубних метара (м3) гаса хелијума. Међутим, са континуираним растом глобалне потражње за гасом за хелијум и наглим падом америчких резерви и производње гаса хелијума, глобална неравнотежа понуде и потражње за гасом постаје израженија, што доводи до значајних флуктуација цена.


Ⅴ.Резиме

Укратко, потражња за гасом хелијума показује континуирани тренд раста, посебно у областима здравства, индустрије и енергетике. Истовремено, глобална индустрија гаса хелијума првенствено је концентрисана у неколико земаља. Оскудна понуда и високи трошкови довели су до повећања цена гаса хелијума и навели су индустрије да траже алтернативе и ефикасније методе коришћења. У будућности, уз технолошке иновације и промоцију диверзификације ресурса, очекује се да ће потражња за гасом хелијума бити боље задовољена, а диверсификација ресурса гаса хелијума и међународна сарадња ће такође имати значајне утицаје на развој глобалне индустрије гаса хелијума.


Вруће категорије